lunes, 10 de noviembre de 2014

Com gestionar l’estrès quan estàs cercant feina?

Quan s’està en procés de recerca de feina és molt habitual que es passin moments de certa ansietat. 
L’excessiu nombre de candidats molt qualificats per a una mateixa oferta, el silenci d’algunes empreses sobre els resultats dels processos de selecció i la incertesa de si els esforços realitzats tindran la resposta desitjada, són algunes de les situacions que poden provocar més estrès. Per tal de poder transformar el distrès (un estrès negatiu i bloquejant que causa malestar) en eustrès (un estres positiu i motivador que incita a activar-se) et recomanem que comencis a practicar les següents tècniques:

1. Reformula el teu diàleg intern. Tenir confiança i una actitud positiva és vital quan s’està cercant feina i no sempre resulta senzill. Els missatges que et dónes a tu mateix creen el teu estat d’ànim, així que comença a canviar els teus pensaments negatius per positius i notaràs com la teva actitud també canvia.

2. Visualitza que aconsegueixes el teu objectiu. La visualització creativa t’ajudarà a enfocar-te de manera que les teves accions et dirigeixin a aconseguir el que vols. Si et recrees en les sensacions que et provoca imaginar que has assolit les teves fites, faràs que creixi el teu benestar, la teva força i la teva perseverança.

3. Practica el Mindfulness i la respiració diafragmàtica. Amb la pràctica del Mindfulness aconseguiràs millorar la teva concentració i creativitat per trobar solucions i afrontar situacions estressants amb més serenitat. Amb la respiració diafragmàtica aconseguiràs relaxar-te i reduir la teva resposta fisiològica davant d’aquestes situacions.

4. Prepara’t abans de cada entrevista de feina. Està comprovat que quan s’ha de parlar davant d’una audiència, si es coneix el tema a tractar, es redueixen els nervis i la tensió. Tu ets qui millor pot parlar de tu mateix/a; fes una bona tasca d’autoconeixement i sobretot pensa en les preguntes que et poden fer. Aniràs amb les idees més estructurades i et podràs comunicar amb més seguretat i convicció.

5. Relativitza. Encara que no hagis estat seleccionat i que una prova o entrevista no hagi sortit com esperaves, és molt important que entenguis que no s’acaba el món i que vindran noves oportunitats. Fes una avaluació constructiva dels fets, detecta quins aspectes pots millorar i reforça els comportaments que t’han funcionat. No et sentis malament si no ho has aconseguit aquesta vegada i pensa com pots aplicar aquest aprenentatge a la teva vida. Recorda que quan es tanca una porta s’obre una finestra i, de vegades, la finestra pot ser un camí molt més interessant.
Entrena’t en aquests exercicis per afrontar amb més recursos les diverses situacions que es donen en un procés de recerca de feina. Quan més practiquis millors resultats tindràs!

Publicat per: Joana Sanz, Equip Tècnic de Barcelona Activa.

No hay comentarios: